Čteme z l’Humanité (98)

Mélenchon o městských volbách: „shromážděme se na levici, aniž bychom ztratili srdce“

Jean-Luc Mélenchon v neděli večer vysvětlil svou pozici v nadcházejících městských volbách. Cítí se nakloněn „mluvit sám za sebe“, když je na seznamu nezávislých. Vše je v souladu s tím, že „tyto otázky budou rozřešeny praxí“.

„Biji se za autonomní linii (…). V městských volbách zastávám osobní stanovisko, ale nechci dramatizovat fakt, že někdo se mnou nesouhlasí, je to první kolo, kdy existuje nějaký seznam Levicové fronty či společný seznam Levicové fronty a ekologistů“, prohlásil Jean-Luc Mélenchon v pořadu „Vše o politice“ na France Inter spolu s AFP a Le Monde. „Spojovat se se socialisty není nikomu po chuti. Sice je třeba se spojovat, ale mohu vám zaručit, že nikdo z Levicové fronty neřekl: ach, tolik radosti se setkat se socialistickými aktivisty v městských volbách, aby nám vysvětlovali zázraky vládní politiky (…) Není žádné nadšení ze spojování se socialisty“.
Francouzská komunistická strana vyjádřila své rozhodnutí k tomuto tématu na podzim. PCF více rozlišuje a dává přednost jednat případ od případu, jaká je realita na místě a organizovat debaty, aby se vyjasnila blízkost a odlišnost, jak je to například v Paříži, dříve než se přijme nějaké rozhodnutí. „Cíl je dosáhnout toho, aby byla zvolena v co nejvíce obvodech levicová většina schopná uskutečňovat ctižádostivou veřejnou politiku“, vysvětluje Pierre Laurent. Jedná se o to „dělat konkrétní alternativu“, pro bezplatnou dopravu, v cenách stravování či v místní demokracii.

Propojit místní realitu a národní alternativu

Směřováním kterou Jean-Luc Mélenchon tak očekával. „Není zájem dramatizovat případné odlišnosti, tyto otázky se rozhodnou v praxi“. „Nejsou to komunisti, kteří se chtějí spojovat už v prvním kole a ostatní to také nechtějí“. Zjistíte to, až uvidíte komunisty hlasovat (…). Masivně komunisti hlasují stále pro autonomii, získali sebevědomí z odvahy a hrdosti, že jsou sami sebou. Uvidíte když budou komunisti hlasovat, věci budou vypadat jinak než se obecně prezentuje“, mírnil místopředseda Strany levice.
„Musíme hledat prostředek pro shromáždění se, co nejšíře možno, samozřejmě na levici. ale aniž bychom ztratili srdce, to jest ideje. Jestliže je pocit, že bychom se právě teď měli dohodnout se socialisty, na společném podílu na moci, jednoho dne  se pohádáme, další den spolkneme to, co nám navrhují, a budeme vymeteni jako socialisti“.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čteme z l'Humanité. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář