Čteme z l’Humanité (101)

Aféra Tapie: podezření na „systém“ politického financování v pozadí aféry Tapie

Ministryně Informatiky Fleur Pellerinová zhodnotila tento čtvrtek, že aféra Tapie vrhá světlo na „systém osobního obohacování“ a na „organizovaný systém nelegálního financování politické kampaně“, které se odehrávalo během posledních deseti let. PCF volá k převzetí veškeré politické zodpovědnosti.

Zatímco úřad Jeana-Marca Ayraulta (fr. předseda vlády – pozn. mistral) oznamuje, že stát zamýšlí uvolnit odškodnění za podezřelou arbitráž, která odsouhlasila v roce 2008 403 miliónů euro obchodníkovi Bernardovi Tapiemu, ministryně informatiky Fleur Pellerinová mluví o systému moci nejvyšších kruhů, který fungoval před rokem 2012. „Vrhá to světlo na systém, který fungoval během posledních deseti let a myslím si, že toto není jeho jediný doklad. Znáte případ vynaložené částky na výdaje vyšetřování (Clauda) Guéanta, financování libyjské kampaně (politika Nicolase Sarkozyho) z roku 2007. Znáte aféru Bettencourtové“, vypočítávala na RTL.

3 nebo 4 aféry

„Přesto existuje posloupnost nedávných událostí, které vrhají světlo na čin jediného člověka či jediné osoby (…), systém organizovaný předchozí mocí, myslím, že to tak můžeme říci (…), já to v každém případě říkám jasně“, ostře soudila. „Existují v tuto chvíli přesto tři nebo čtyři aféry, které dobře ukazují, že zde je přítomen organizovaný systém nelegálního financování kampaně, osobního obohacování“.

Vyjádřila se, že byla zvlášť šokována „10 000 euro Clauda Guéanta, které se každý měsíc přidávaly k jeho platu, zatímco pravidelné prémie (určené spolupracovníkům ministerkého úřadu) byly zrušeny na žádost Jacquese Chiraca a Lionela Jospina v roce 2002“. „To je přece tak zvláštní“, řekla velmi zvýšeným hlasem. Zcela odmítla pojmenovat „šéfa této bandy“: „Je to naa soudu, aby ho určil“, pokračovala opatrně.

Organizovaná banda

Komunistická strana Francie též volá po tom, aby byla přijata veškerá politická odpovědnost za tuto aféru, poté co bylo zahájeno vyšetřování pro „krádež v organizované skupině“ Stéphana Richarda, šéfa Orange, ředitele úřadu ministryně hospodářství Christine Lagardeové v době arbitráže. „V tomto stádiu vyšetřování ohledně příspěvku 403 miliónů euro Bernardu Tapiemu v aféře Crédit Lyonnais/Adidas a nedávné zahájení vyšetřování, jak si představit, že arbitráž ve prospěch tohoto obchodníka není plodem politického rozhodnutí z roku 2008? Z vrcholných kruhů?     Přímo z vlády? Je třeba vystoupat až ke zdroji této aféry, pocházející z politicko-finanční oligarchie, která si myslí, že může jednat zcela beztrestně. Když se Bernard Tapie dozvěděl zprávu o zvolení Nicolase Sarkozyho v roce 2007 měl vykřiknout: „Mám je všechny pod sebou!“. A nám je z toho zle.“, poznamenává Olivier Dartigolles, mluvčí PCF, v prohlášení.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čteme z l'Humanité. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář