Čteme z l’Humanité (102)

Řecko: zaměstnanci veřejných sdělovacích prostředků bojují proti zčernalé obrazovce

Atény, od našeho zvláštního zpravodaje.  Po třech dnech zabrání budovy, zůstává protiprávní uzavření veřejného sdělovacího prostředku ERT v platnosti. Přinášíme reportáž.

Bylo třeba pořádného deště, aby se shromážděný dav před sídlem ERT ve čtvrtek večer rozptýlil. Sevřený dav, sjednocený v protestu proti uzavření veřejného rozhlasového a televizního prostředku, dorazil už ráno, metrem či auty, aby vyjádřil své rozhořčení. Odbory svolaly ke generální stávce. Oznámily „pokus o státní převrat“.

Pirátské rádio

Pro tuto chvíli občané zůstávají v odporu. Novinářské odbory se dokonce rozhodly prodloužit stávku až do pondělí. A v budově ERT se okupanté pokoušejí organizovat se. Tiskové sály jsou přizpůsobeny pro pobyt zahraničních novinářů, kteří se k události dostavili ve velkém počtu. Novináři a technici společnosti jsou zahrnováni otázkami. Protože si nechtějí nasadit roubík, skupiny vytvořily pirátské rádio, které pokračuje v pokusu o zachování obvyklého rytmu práce, je šířeno paralelními kanály, nahrávají pořady, filmují reportáže, které možná nebudou nikdy odvysílány, shromažďují názory přítomných zahraničních novinářů či manifestantů, předtím než bude materiál sestříhán a který se nikdy nedostane k anténám … ale na internet. Savas Robolis, ředitel Institutu práce upřímě uvítal tato vysílání: „Toto je demokratická funkce demokracie, která o sebe bojuje“, vysvětlil. Ta nemůže být bez veřejných a mnohostranných informací, bez debat.

Merkelová a Hollande

Tento vzkaz manifestující též předávají. Pro Řecko „je to první etapa. Jestliže toto projde, jestliže se jim podaří uzavřít ERT, tak zavřou všechny podniky, které se jim pak nebudou hodit“. Neboť toto nařízení ve skutečnosti nese v sobě toto nebezpečí. Jak to vysvětlil l’humanite.fr v úterý, text nabízí možnost všem ministrům uzavřít ty podniky, které se jim nezdají výdělečné. Jestliže je demokracie v Řecku napadána na několika frontách, pak míří na všechny vrstvy společnosti. Kolují jisté pověsti. Angela Merkelová měla zuřivě naléhat na předsedu vlády Antonia Samarase. Pak byl na řadě Francois Hollande, který byl povolán k tomu, aby zvedl svůj telefon a vyprášil kožich řeckému předsedovi vlády. Úřad Francoise Hollanda, kterého kontaktoval l’humanite.fr, to popřel.

Samaras vytrvává

„Jsem šťastná, že jsem zde a vidím největší projekt pirátského rádia než jsem kdy mohla spatřit“, vysvětluje místopředsedkyně skupiny Zelených v evropském parlamentu Rebecca Harmsová, která dala na pranýř „záporné a špatné rozhodnutí řecké vlády“. „Nemohu věřit, že Samaras nepodal demisi a že vláda přežívá“, pokračovala. Podle ní toto uzavření „není v souladu s demokratickými hodnotami“. Hlasy ze zahraničí, které přicházejí do Atén, jednoznačné reakce odborů, politických osobností, intelektuálů – budou vyslyšeny? Antonio Samaras v tuto chvíli nedal žádný signál, že by projekt odvolal a omezil se na svolání setkání se dvěma šéfy stran z vládní koalice.

———————————————–
Zoé Constandopoulová: „Znásilnění Ústavy“
——————————————–

Zoé Constandopoulová je poslankyní za Syrizu. „Všichni poslanci za Syrizu přicházejí do ERTu od prvního dne, kdy bylo oznámeno uzavření řeckého veřejného rádia a televize. Toto rozhodnutí je skuteční rána zamířená na fungování demokraci a zasahuje do práv a svobod občanů, včetně svobody vyjadřování a svobodnému přístupu k informacím. Provedený zákrok je flagrantní znásilnění řecké Ústavy. Místo návrhu zákona, o kterém by byla rozprava v parlamentu, vláda a prezident republiky sáhli k dvacátému exekutivnímu zásahu do legislativního obsahu. Aniž by se sešla Rada ministrů, rozhodnutí bylo podepsáno několika ministry individuálně, jehož cílem bylo uzavření veřejného rádia a televize v jednom odpoledni a propuštění 2650 zaměstnanců, což budí dojem extémní a neplánované naléhavosti. Je to zásah do demokracie a čin na úrovni podvodu.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Čteme z l'Humanité. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář