Čteme z l’Humanité (105)

Rok do Mistrovství světa ve fotbale je Brazílie ve varu

Růst cen veřejné dopravy, vládní korupce a přemrštěné výdaje na přípravu fotbalového Mistrovství světa … Brazílie byla v pondělí zachvácena sociálními manifestacemi nejdůležitějšími za 21 let, které trvaly více než sedm hodin v několika městech, zvláště v Riu, které je známo scénami z městských bojůvek.

Nějakých 200.000 osob pochodovalo v pondělí ulicemi největších brazilských měst, zatímco země čelí rostoucí vlně nespokojenosti. Manifestece zorganizované prostřednictvím sociálních sítí ochromilo fungování více než půl tuctu aglomerací, včetně Rio de Janeira, Sao Paula, Brasilie či Belo Horizonte. Jedná se o jednu z největších mobilizací od té, která byla v roce 1992 vedena proti korupci vlády bývalého prezidenta Fernanda Collor de Mella, který podal demisi během svého politické procesu před senátem. Manifestace se množí již dva týdny v Brazílii z důvodu zpomalení ekonomiky a značné inflace-

Tyto protesty se odehrávají ve chvíli, kdy země hostí Pohár konfederace, generálku v menším Mistrovství světa, které bude za rok.

Bylo to hlavní město, kde se konala nejdůležitější manifestace. 100.000 lidí pochodovalo v ulicích Roi de Janeira, zprvu mírumilovně, proti zvýšení poplatků za veřejnou dopravu a přemrštěné výdaje vynaložené na přípravu Mistrovství světa ve fotbale 2014. Když padla noc, manifestace se zvrhla v násilí. Skupina několika desítek obsadila městský parlament v Riu. Policejní pořádkové jednotky je nakonec v noci rozehnaly. V Sao Paulu, kde 65 000 manifestantů pochodovalo na ulici Paulista, se jedna skupina pokusila zmocnit místního parlamentu, ale
byla zastavena policií s pomocí slzného plynu. V Brasilii pět tisíc manifestantů protestovalo ve čtvrti ministerstev, symbolu moci.  Nějakým 200 z nich se podařilo vyšplhat na střechu parlamentu, kde zapěli brazilskou hymnu a pak sami slezli dolů. Podobné výjevy se opakovaly v Porto Alegre, Curitibě, zvláště pak v Belo Horizonte, místě, kde se hraje fotbalový Pohár konfederace, generálka v menším Mistrovství světa, které bude za rok.

„Přišli jsme do domu, který patří lidu. Je to první krok ukázat, že nejsme mrtví; mysleli si, že nám stačí se pouze dívat na fotbal, ale Brazílie není jenom ten“, prohlásil Bruno Pastrana, 24 letý student sedící na střeše Národního kongresu Brazílie. Brazilské úřady doufají, že Mistrovství světa a pak Olympijské hry v roce 2016 v Riu budou příležitostí ukázat rostoucí zemi, roustoucí moc, na mezinárodní scéně. „Po mnoho letech vláda udržovalo korupci. Lidé manifestují proti systému“, zhodnotila Graciela Cacadorová, 28 letá obvyvatelka Sao Paula. „Vynaložili miliardy na výstavbu stadiónů a nic na vzdělání nebo zdravotnictví“, připojila.

Popularita vlády spadla v červnu o osm procent.

Vláda zpočátku nebrala vážně náhlé propuknutí tohoto apolitického hnutí minulý týden po oznámení růstu poplatků za veřejnou dopravu. Zdá se, že je v současnosti zaskočena tímto novým rozměrem, přiživeným rozhořčením podníceným policejním násilím z minulého týdne. “ Pojďte, pojďte, pojďte na ulici, pojďte!“ vyvolávaly tisícovky v Riu odpoledne, zatímco z výše kancelářských věží ve středu města zaměstnanci nechali padat déšť bílých papírků na důkaz podpory.

Jen malý růst a inflace
„Nedovolíme, aby manifestace zvrátily skutky, které jsme se zavázali provést“, oznámil o několik hodin dříve ministr sportu Aldo Rebelo. Ve zjevné snaze ke zmírnění situace, prezidentka Dilma Rouseffová urovnávala toto prohlášení o několik hodin později, když tvrdila, že „nenásilné manifestace jsou legitimní  a patřící k demokracii“. „Manifestovat patří k mládí“, připojila v jednom prohlášení. Tento výbuch hněvu se koná v době, kdy Brazílie po letech živého ekonomického a sociálního rozvoje prochází ošemetným obdobím poznamenaným jen malým růstem a tlakem inflace, zvláště se projevující v cenách základních potravin. Popularita vlády spadla o osm procent v červnu, poprvé od zvolení prezidentky Dilmy Rousseffové v roce 2011, která zůstává silnou favoritkou pro volby koncem roku 2014.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čteme z l'Humanité. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář